Chat with us, powered by LiveChat

SMART Routing: Handelen tegen de beste koersen

Bij LYNX kunt u een aandeel op verschillende manieren aan uw handelsplatform toevoegen. U kunt kiezen voor een specifieke beurs of voor de SMART methode. Hieronder wordt kort uitgelegd wat het verschil is tussen beide mogelijkheden.

Let op!
SMART-routing geldt uitsluitend voor elektronisch beschikbare beurzen die hierop zijn aangesloten. Zo zijn de Börse Frankfurt (FWB), Börse Stuttgart (SWB), en Borsa Italiana (BVME) hiervan uitgesloten. Een SMART-order kan derhalve niet op een van deze beurzen worden uitgevoerd. Hiervoor dient u dan uw order Directed te versturen naar een van deze beurzen. Als u een financieel instrument SMART inlaadt in uw platform, dan worden wel de quotes van deze beurzen meegenomen, maar kan het systeem uw SMART-order niet naar een van deze beurzen versturen.

Stel u wilt het aandeel ING aan uw handelsplatform toevoegen. U selecteert een lege regel in de kolom Effect, typt ING in en drukt vervolgens op “Enter”. Het onderstaande scherm verschijnt:

1

Het is belangrijk dat u het juiste aandeel kiest. In dit voorbeeld kiezen we voor ING GROEP NV – CVA – AEB, want dit is het aandeel ING met de hoofdnotering aan de Amsterdamse Effecten Beurs (AEB). U heeft de keuze uit “Stock (SMART)” en “Stock (Directed)”. Als u op “Stock (SMART)” klikt, dan wordt het aandeel ING direct toegevoegd aan uw handelsplatform. Als u op “Stock (Directed)” klikt, verschijnt onderstaand scherm:

2

Hier kunt u één of meerdere specifieke beurzen selecteren waarvan u de koersen wilt zien. Hieronder ziet u hoe dit verschil duidelijk wordt in het handelsplatform:

3

Als u voor de SMART methode kiest (in de afbeelding hierboven is dit de bovenste regel: ING AEB), dan krijgt u de beste bied- en laatprijs met de bijbehorende volumes te zien van alle beurzen waarop het desbetreffende aandeel wordt verhandeld en waarop u een realtime koersdata abonnement heeft.

Als u voor een specifieke beurs kiest (in de afbeelding hierboven ING AEB @AEB/BATEEN/CHIXEN etc.), dan krijgt u de beste bied- en laatprijs met de bijbehorende volumes te zien van de desbetreffende beurs. U dient hiervoor wel een koersdata abonnement op deze beurs te hebben.

Als u een order plaatst door op de bied- of laatprijs van ING te klikken, dan is het aan te raden dat u in de kolom Bestemming SMART selecteert. Zie ook onderstaande afbeelding:

4

Op deze manier krijgt u altijd de beste prijs die op dat moment op de verschillende beurzen wordt afgegeven, ondanks dat deze prijs misschien niet zichtbaar voor u is omdat u geen koersdata abonnement heeft op al deze beurzen.

Grafieken

Tot slot nog een opmerking over SMART versus Specifieke Beurs met betrekking tot het opvragen van een grafiek. Als u koersen opvraagt of een order wilt plaatsen, dan is het dus aan te raden om voor de SMART methode te kiezen. Echter, als u een grafiek van een bepaald aandeel wilt zien, dan is het in sommige gevallen beter om te kiezen voor de AEB als specifieke beurs, omdat u juist dan een realtime grafiek te zien krijgt. Hieronder ziet u een daggrafiek van het aandeel RDSA dat SMART is ingeladen:

5

U ziet hier dat het laatste half uur in de grafiek ontbreekt en wordt ingevuld door enkele vraagtekens 1 klein.

Kiest u ervoor een grafiek van het aandeel RDSA specifiek aan de AEB op te vragen, dan ziet deze eruit als in onderstaande afbeelding:

6

Deze grafiek loopt realtime mee, mits u het juiste koersdata abonnement heeft afgesloten (in dit geval de Euronext Basic Bundle van 3 euro per maand).

Kortom, heeft u een realtime koersdata abonnement voor een specifieke beurs afgesloten, dan is het aan te raden om uw grafieken op te vragen van het aandeel dat genoteerd is aan deze specifieke beurs, zodat uw grafiek realtime meeloopt. In onderstaand stappenplan leggen wij uit hoe u een aandeel direct/specifiek kunt inladen in uw grafiek.

 

Linksbovenin typt u de ticker of naam van het aandeel dat u wenst in te laden. Ter voorbeeld gaan we het aandeel INGA direct inladen op de AEB beurs, we kiezen voor INGA omdat deze net als bovenstaand voorbeeld RDSA onder hetzelfde koersdata abonnement valt.

Als voorbeeld hebben we het aandeel INGA aangevraagd, vervolgens verschijnt de volgende lijst met mogelijkheden. Hier kiezen wij voor Aandelen (Kies Specifieke Beurs).

Tot slot verschijnt er een scherm met alle beurzen die u specifiek kunt inladen in de grafiek, als voorbeeld kiezen wij hier voor de beurs AEB.