Chat with us, powered by LiveChat

Probability Lab

Het Probability Lab biedt u een praktische en visuele manier om te werken met opties zonder over de ingewikkelde wiskunde na te hoeven denken. U kunt het Probability Lab gebruiken om de kansverdeling van de markt te analyseren en deze te vergelijken met uw eigen visie. Op basis van de door u aangepaste kansverdeling komt de tool met een drietal strategieën die u winst opleveren indien uw verwachting uitkomt. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u het Probability Lab kunt openen en hoe deze tool werkt.

U opent het Probability Lab door bovenin uw handelsplatform op Trading Gereedschap 1 te klikken en vervolgens Probability Lab 2 te selecteren. Het Probability Lab opent in een apart venster.

3. Probability Lab 1
1
2

Om het Probability Lab te gebruiken dient u het begrip kansverdeling te begrijpen. Elke mogelijke toekomstige uitkomst heeft een kans dat deze uitkomt. Deze wiskunde is ook toepasbaar op financiële instrumenten, zoals aandelen of indices. In het Probability Lab bekijkt u de kans dat de onderliggende waarde op een toekomstig moment een op een mogelijke koers uitkomt.

U kunt het Probability Lab gebruiken om de kansverdeling van de markt te analyseren. De kansverdeling van de markt is gebaseerd op de optieprijzen die worden afgegeven voor de call- en putopties van de onderliggende waarde en laat zien hoe de markt de kans op een bepaalde uitkomst inschat. Het is de bedoeling dat u deze kansverdeling aanpast op basis van uw verwachtingen met betrekking tot de onderliggende waarde. Op basis van de door u aangepaste kansverdeling komt de tool met een drietal strategieën die u een winst opleveren indien uw verwachting uitkomt.

Stel u denkt dat de markt de kans onderschat dat de AEX-index op 18 december 2018 onder de 520 punten staat en u wilt hierop inspelen met opties. U opent het Probability Lab zoals hierboven beschreven en het onderstaande scherm verschijnt:

Bovenin het Probability Lab ziet u de Probability Distribution Builder. Dit is het gedeelte waar u de kansverdeling van de markt kunt bekijken en aanpassen. In het blauw ziet u de kansverdeling op basis van de optieprijzen en in het rood uw verwachting. U kunt de kansverdeling van de markt wijzigen door de rode horizontale balk naar boven of beneden te slepen. Daarnaast kunt u uw verwachting opgeven voor de prijs of volatiliteit van de onderliggende waarde op de expiratiedatum. 1

2
3
4
5
6
1

Linksboven kunt u de onderliggende waarde, de beurs en de expiratiedatum opgeven 2. U kunt wijzigingen ongedaan maken met de pijltjes of geheel terugzetten naar het begin met de knop Terugzetten 3. Aan de rechterkant van de kansverdeling heeft u de mogelijkheid om een aantal vinkjes te zetten 4. Welke mogelijkheden u hier heeft, is afhankelijk van de geselecteerde onderliggende waarde en uw huidige posities. Rechtsonder kunt u aangeven uit hoeveel poten de strategieën maximaal mogen bestaan 5. Als u alles naar wens heeft ingesteld, kunt u op de knop Build Strategy klikken 6.

Op basis van het verschil tussen de verwachting van de markt en uw verwachting genereert de Strategy Scanner een lijst met strategieën die inspelen op uw verwachtingen van de markt. U kunt de resultaten vergelijken op verschillende kenmerken zoals expected profit, sharpe ratio, probability of profit, maximum return, maximum loss en break even point. Als u met uw muis op een van de velden gaat staan, verschijnt er een pop-up scherm met aanvullende informatie. U kunt zelf kolommen toevoegen en verwijderen door rechtsboven op de driehoek die naar beneden wijst te klikken en vervolgens voor Instellingen te kiezen 1. Zo bepaald u zelf op welke criteria u de juiste optiecombinatie selecteert.

1

In het Strategy Adjustment/Order Entry venster kunt u een order inleggen voor de gekozen strategie. Het Order Entry paneel wordt automatisch ingeladen met de strategie die u in de Strategy Scanner met het witte vinkje 1 heeft geselecteerd. Vervolgens kunt u de order wijzigen 2  en direct verzenden als combinatie naar de beurs. 3.

1
2
3

Tot slot kunt u in het Strategy Performance Detail venster de details van de in de Scanner geselecteerde strategie(ën) bekijken.
 

1
2

 

Boven de grafiek ziet u welke strategie bij welke lijn hoort 1. Op de achtergrond ziet u de kansverdeling gebaseerd op uw verwachting. Op de linker as ziet u de kans op een bepaalde uitkomst en de rechter as toont uw winst & verlies bij een bepaalde uitkomst. Linksboven in de grafiek kunt u verschillende variabelen (W&V, delta, gamma, vega, theta en rho) kiezen en opgeven van welke datum u een grafiek wilt zien 2.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX