Chat with us, powered by LiveChat

Index Arbitrage Meter


Als u een index aan uw LYNX Handelsplatform toevoegt, verschijnt standaard de Index Arbitrage Meter. De Index Arbitrage Meter geeft visueel (middels een groene of rode balk) weer of de dichtstbijzijnde future tegen een premie of korting geprijsd is ten opzichte van de fair value van de future, gegeven de waarde van de index. In dit artikel bespreken we kort de theorie achter de Index Arbitrage Meter, laten we zien hoe u deze tool kunt openen en hoe u kunt instellen dat deze juist niet meer getoond wordt.

De theorie achter de Index Arbitrage Meter

De Index Arbitrage Meter illustreert in hoeverre een premie of korting van toepassing is op de dichtstbijzijnde future ten opzichte van de fair value van de future, gegeven de waarde van de index. Een groene balk betekent dat de future met een premie noteert. De huidige prijs van de future is in dat geval hoger dan de fair value van de future. Hieruit kunt u opmaken dat de markt van mening is dat er een potentieel voor een stijging in de onderliggende waarden of een daling in de future bestaat. Een rode balk illustreert dat de future met een korting ten opzichte van de fair value noteert. De huidige prijs van de future is in dat geval lager dan de fair value van de future. Hieruit kunt u opmaken dat de markt van mening is dat er een potentieel voor een daling in de onderliggende waarden of een stijging in de future bestaat.

De fair value van een future kan met behulp van de onderstaande formule berekend worden:

Fair Value van de future = stand van de index + interest – dividenden

De fair value van een indexfuture wordt berekend door de prijs van de onderliggende waarden te vermenigvuldigen met de bijbehorende weging in desbetreffende index (stand van de index), hier de rentekosten (interest) voor het aanhouden van een positie in onderliggende waarden voor de duur van de future bij op te tellen en tot slot hier eventuele dividenduitkeringen (dividenden) tijdens de looptijd van de future van af te trekken.

Voor meer specifieke informatie over de samenstelling van een bepaalde index en de weging van de onderliggende waarden kunt u de website van desbetreffende index raadplegen. Zo kunt u bijvoorbeeld deze link raadplegen voor meer informatie over de samenstelling van de AEX-index.

Hoe open ik de Index Arbitrage Meter?

Normaal gesproken verschijnt de Index Arbitrage Meter automatisch wanneer u een index toevoegt aan uw LYNX Handelsplatform. Mocht dit bij u niet het geval zijn of wilt u de tool opvragen voor een index die u reeds eerder aan uw handelsscherm heeft toegevoegd, dan kunt u de tool openen door met uw rechtermuisknop op een index te klikken en achtereenvolgens voor Analytische Tools 1 en Arbitrage Meter 2 te kiezen.

Index Arbitrage Meter 1
1
2
Vervolgens verschijnt de Index Arbitrage Meter als een los pop-upscherm. Zie ook onderstaande afbeelding:

Index Arbitrage Meter 2

Hoe kan ik instellen dat de Index Arbitrage Meter niet meer getoond wordt?

U kunt ervoor zorgen dat de Index Arbitrage Meter niet meer getoond wordt door bovenin het LYNX Handelsplatform op Wijzig 1 en Algemene Instellingen…2 te klikken.

Index Arbitrage Meter 3
1
2
Het onderstaande scherm verschijnt. Hier selecteert u aan de linkerkant Weergeven 1 en Instellingen 2.
Index Arbitrage Meter 4
2
1
Vervolgens kunt u het vinkje bij Toon Arbitrage Meter 3 uitzetten.
Index Arbitrage Meter 5
3
3

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX