Chat with us, powered by LiveChat

Handelen in Valuta

Via LYNX beschikt u over een multi-valutarekening. Dit betekent dat u meerdere valuta’s naast elkaar kunt aanhouden op uw beleggingsrekening. Het voordeel hiervan is dat LYNX geen automatische valutaconversies voor u uitvoert. Hierdoor heeft u zelf volledig de controle over uw valutaposities en kunt u eventuele valutarisico’s afdekken en uw risico’s beter spreiden. In dit artikel bespreken we hoe u valutaparen kunt toevoegen aan uw handelsplatform en hoe u een valutatransactie kunt opgeven.

Het toevoegen van valutaparen

Binnen het handelsplatform kunt u handelen in ruim 90 valutaparen. De meest verhandelde valutaparen zijn standaard zichtbaar in het handelsplatform onder het tabblad Valuta 1 .

Valutatransacties 1
1
Indien het door u gewenste valutapaar hier niet tussen staat, kunt u deze handmatig toevoegen aan het handelsscherm door onderstaande stappen te volgen:

  1. Klik in het handelsscherm op een lege regel in de kolom Effect 1.
  2. Vul de afkorting van een van de twee valuta’s van het door u gewenste valutapaar in. In dit voorbeeld kiezen we voor CHF 2.
Valutatransacties 2
1
2
3. Selecteer de valuta waartegen u wilt handelen 3.

Valutatransacties 3
3
4. Is de gewenste valuta niet zichtbaar? Probeer het valutapaar dan andersom toe te voegen. Indien u bijvoorbeeld wilt handelen in de euro t.o.v. de Zwitserse Frank dan kunt u dit doen middels de tickercode EUR.CHF. Als u de tickercode CHF.EUR intypt, krijgt u geen resultaat. Dit valutapaar kan daarom alleen toegevoegd worden, indien u EUR invoert in een lege regel en vervolgens CHF kiest in de lijst met mogelijke valuta’s.

Handelen in valuta

De handel in valuta gaat via LYNX op dezelfde wijze als de handel in alle overige producten. Door een koop- of verkooporder aan te maken voor een bepaald valutapaar, kunt u de valuta’s waaruit het valutapaar is opgemaakt kopen of verkopen. Het is hierbij belangrijk dat u de order correct opgeeft.

De actie (koop of verkoop) heeft altijd betrekking op de eerstgenoemde valuta en gebruikt hiervoor de als tweede genoemde valuta.

Stel u heeft 10.000 euro (EUR) op uw rekening staan en u wilt hiermee Amerikaanse dollars (USD) aankopen. U kunt in dat geval een verkooporder aanmaken voor het valutapaar EUR.USD. Hiermee verkoopt u euro’s en koopt u Amerikaanse dollars.

Als u daarentegen een kooporder aanmaakt voor het EUR.USD valutapaar, dan koopt u juist euro’s en verkoopt u automatisch Amerikaanse dollars.

Aantal en Aantal Waarde

Wanneer u een valutatransactie gaat verrichten, is het aan te raden de kolommen Aantal en Aantal Waarde in uw handelsplatform te hebben staan. Lees hier hoe u een kolom kunt toevoegen aan uw handelsplatform.

Bij het opgeven van een valutaorder kunt u in de kolom Aantal de gewenste hoeveelheid in de eerstgenoemde valuta opgeven. In de kolom Aantal Waarde kunt u de gewenste hoeveelheid opgeven in de valuta die als tweede genoemd staat.

In onderstaand voorbeeld is in de kolom Aantal 1 opgegeven dat we 10,000 euro (10K) 1willen verkopen met een limiet van 1.14130. Dit komt overeen met het aankopen van 11,413 2 Amerikaanse dollars in de kolom Aantal Waarde 2 . Zie ook onderstaande afbeelding:

Valutatransacties 5
1
1
2
2
Als u echter 10,000 Amerikaanse dollars wilt ontvangen, dan hoeft u niet zelf uit te rekenen hoeveel euro’s u moet verkopen tegen een bepaalde wisselkoers, maar dan typt u eenvoudig 10,000 1 in de kolom Aantal Waarde 1. Het systeem rekent dan uit hoeveel euro’s 2 u moet verkopen tegen de opgegeven wisselkoers om 10,000 Amerikaanse dollars aan te kopen. Zie ook onderstaande afbeelding:

Valutatransacties 6
1
1
2
Bestemming

Indien u voor het eerst een valutatransactie doet, krijgt u het onderstaande pop-upscherm te zien:

Valutatransacties 7

Middels dit pop-upscherm kunt u aangeven hoe u wilt dat uw valutatransactie verwerkt wordt. U heeft hierbij de keuze uit Valuta Conversie en TX Transactie.

Indien u kiest voor Valuta Conversie wordt uw valutatransactie verwerkt als een valutaconversie en wordt er geen virtuele positie aangemaakt of bijgewerkt in uw valuta portefeuille.

Kiest u voor TX Transactie, dan wordt de valutatransactie als een virtuele positie bijgehouden in uw valuta portefeuille met fictieve valuta posities.

Mocht dit pop-upscherm bij u niet verschijnen, dan kunt middels de kolom Bestemming doorgeven hoe u wilt dat uw valutatransactie verwerkt wordt. U heeft hierbij de keuze uit IDEALPRO, FXCONV en IBALGO.  Zie ook onderstaande afbeelding:

Valutatransacties 8

IBALGO laten we hier verder buiten beschouwing, maar deze Bestemming kunt u gebruiken om de marktimpact te balanceren met het risico als u grote volumes wilt verhandelen.

Het verschil tussen IDEALPRO en FXCONV zit in de manier waarop de valutatransactie wordt verwerkt. Als u kiest voor IDEALPRO, dan wordt de valutatransactie als een virtuele positie bijgehouden in uw valuta portefeuille met fictieve valuta posities. Deze bestemming komt overeen met de keuze voor TX Transactie in het hierboven besproken pop-upscherm.

Kiest u voor FXCONV, dan wordt de valutatransactie verwerkt als een valutaconversie en wordt er geen virtuele positie aangemaakt in uw valuta portefeuille. Deze bestemming komt overeen met de keuze voor Valuta Conversie in het hierboven besproken pop-upscherm.

LET OP: In beide gevallen wordt exact dezelfde transactie uitgevoerd, ongeacht welke bestemming u kiest. Het gaat hier puur om de manier waarop de valutatransactie wordt verwerkt en weergegeven in uw valutaportefeuille.