Chat with us, powered by LiveChat

CFD marginvereisten

De Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA) heeft met ingang van 1 augustus 2018 nieuwe regels aangenomen die van toepassing zijn op particuliere klanten die in CFD’s handelen. Nationale toezichthouders zoals de AFM hebben de ESMA-regels doorgevoerd. In dit artikel wordt nader ingegaan op deze nieuwe regels en hoe deze worden geïmplementeerd. Professionele klanten worden overigens niet beïnvloed.

De nieuwe wet- en regelgeving vereist het gebruik van een meervoudige rekeningstructuur met een apart CFD-segment waar vrije beschikbare middelen worden weergeven om te voldoen aan CFD-marginvereisten en verbiedt klanten om effecten op de rekening te gebruiken als onderpand voor hun CFD-posities. Om aan deze voorwaarden te voldoen, is er een apart CFD-segment binnen uw rekening met vrije beschikbare middelen, dat kan worden gecontroleerd in het accountvenster van het traderworkstation (TWS) en de LYNX Trading-app. Hieronder vindt u uitleg over het accountvenster en over de marginvereisten voor CFD-handel.

Een CFD is een derivaat waarbij u een contract koopt of verkoopt in plaats van de onderliggende waarde zelf. In het geval van CFD’s is er geen vermindering in cash na een CFD-aankoop, maar zijn er alleen marginvereisten bij het aangaan van een positie.

Het TWS-accountvenster geeft een CFD-segment weer waarop men kan controleren hoeveel cash er beschikbaar is voor het openen van CFD-posities. Dit betekent niet dat contanten daadwerkelijk in een apart segment worden aangehouden, maar geeft alleen een overzicht van de beschikbare middelen voor mogelijke CFD-transacties. Dit is te zien bij de parameter huidige beschikbare middelen (current available funds).

ESMA heeft limieten vastgesteld op hefbomen voor CFD’s, afhankelijk van de onderliggende waarden:

Initiële marginvereistenType Onderliggende waardeVoorbeelden
3,33%Belangrijkste valutaparenCombinaties van USD, CAD, EUR, GBP, JPY en CHF
5%Overige valutaparenCombinaties met een valuta die hierboven niet wordt vermeld.
5%Belangrijkste indicesIBUS500, IBUS30, IBUST100, IBGB100, IBDE30, IBEU50, IBFR40, IBJP225 and IBAU200
10%Overige aandelenindicesIBES35, IBCH20, IBNL25, IBHK50
20%Individuele aandelenAAPL, ASML, TSLA, RDSA etc.

ESMA stelt minimale initiële marginvereisten verplicht en vereist dat IBKR openstaande posities liquideert wanneer de beschikbare liquiditeit op uw CFD-rekening (cash en ongerealiseerde CFD P&L) onder de 50% van de initiële marginvereisten voor alle CFD-posities daalt. IBKR mag daaropvolgend posities eerder sluiten als de eigen risicobeoordeling strenger blijkt dan de ESMA standaarden. IBKR stelt namelijk zijn eigen positiebehoud margin (IBKR-margin) vast op basis van de historische volatiliteit van de onderliggende waarde en andere factoren die hieronder worden beschreven. Met betrekking tot particuliere beleggers past IBKR de IBKR-margins toe wanneer deze hoger zijn dan voorgeschreven in de ESMA-maatregelen.

Aandelen CFD’sInitiële MarginPositiebehoud Margin
Standaard IBKR Margin1.25 x positiebehoud marginRisico gebaseerde ('risk-based') berekening hieronder uitgelegd (minimaal 10%)
ESMA Minimum20%50% van Initiële Margin
Toegepaste marginMax (IBKR initiële, ESMA initiële)Max (IBKR positiebehoud, ESMA positiebehoud)
Index CFD’SInitiële MarginPositiebehoud Margin
Standaard IBKR Margin1.25 x positiebehoud marginWat betreft de gerelateerde future (minimaal 5% of 5 standaarddeviaties). Intraday geldt een vermindering van 50%.
ESMA Minimum5% voor belangrijkste indices.

10% voor overige indices.
50% van Initiële
Toegepaste marginMax (IBKR initiële, ESMA initiële)Max (IBKR positiebehoud, ESMA positiebehoud)
Edelmetaal CFD’sInitiële MarginPositiebehoud Margin
Standaard IBKR MarginGoud 6.25%

Zilver 14.85%
Goud 5%

Zilver 9%
ESMA MinimumGoud 5%

Zilver 10%
50% van Initiële
Toegepaste marginMax (IBKR initiële, ESMA initiële)Max (IBKR positiebehoud, ESMA positiebehoud)
Forex CFD’sInitiële MarginPositiebehoud Margin
Standaard IBKR MarginHangt af van het valutapaar (zie margin impact in het order preview scherm bij versturen van orders)Hangt af van het valutapaar (zie margin impact in het order preview scherm bij versturen van orders)
ESMA Minimum3.33% voor belangrijkste valutaparen en 5% voor overige paren.50% van Initiële
Toegepaste marginMax (IBKR initiële, ESMA initiële)Max (IBKR positiebehoud, ESMA positiebehoud)

Er wordt een ‘concentration fee’ in rekening gebracht als uw portefeuille uit een klein aantal CFD-posities bestaat, of als de twee grootste posities een groot overwicht in uw portefeuille innemen. We vergelijken de portefeuille met een benchmark door een negatieve beweging van 30% toe te passen op de twee grootste posities en een negatieve beweging van 5% op de resterende posities. Het totale verlies wordt dan toegepast als positiebehoud margin indien deze groter is dan de standaardvereiste.

ESMA vereist dat IBKR CFD-posities liquideert wanneer de beschikbare liquide middelen dalen tot onder de 50% van de initiële marginvereisten die nodig is om de posities te openen. IBKR mag posities eerder sluiten als de risicoberekening gedaan door IBKR strenger is dan de standaardeisen van ESMA. De beschikbare liquide middelen bestaan hiervoor uit CFD-cash en ongerealiseerde CFD P&L (positief en negatief). Belangrijk hierbij is dat in de CFD-cash geen gelden zijn meegenomen die reeds worden aangehouden als marginvereisten voor andere effecten uit de portefeuille.

De basis van de berekening is de initiële margin die wordt aangehouden op het moment dat een CFD-positie wordt geopend. In tegenstelling tot marginberekeningen voor niet-CFD-posities, verandert de initiële marginvereiste voor CFD-posities dus niet. Ook niet wanneer de waarde van de openstaande CFD-positie wel verandert.

Tot slot mag IBKR geen overige posities (anders dan CFD’s) liquideren om een CFD margintekort aan te vullen. Omgekeerd mag dat wel en kunnen er dus CFD posities worden geliquideerd om margintekorten op andere posities te kunnen blijven dekken.

exclamationamrk

CFD's zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico met zich mee van snel oplopende verliezen.

68.6% van de retailbeleggers lijdt verlies op de handel in CFD’s met deze aanbieder.

Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe CFD's werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX