Chat with us, powered by LiveChat

Transactierapportage verplichting MiFIR – Zakelijk

Op 3 januari 2018 zal een nieuwe Europese verordening in werking treden. Deze verordening, aangeduid als de Markets in Financial Instruments Regulation, of MiFIR (Verordening 600/2014) is bedoeld om de integriteit van de markt verder te verbeteren door middel van een betere detectie van manipulatie- en insiderhandelsactiviteiten.

Na de inwerkingtreding op 3 januari 2018, wijzigen de transactierapportageverplichtingen door beleggingsondernemingen en handelsplatformen. Het doel van de nieuwe regels voor transactierapportage is om beter inzicht te krijgen in het handelsgedrag van marktpartijen en om de opsporing van marktmisbruik te verbeteren.

Beleggingsondernemingen zoals LYNX moeten de details melden van de door haar uitgevoerde transacties in financiële instrumenten (en alle instrumenten die daarvan zijn afgeleid) die worden verhandeld of die toegelaten zijn tot de handel op een handelsplatform (gereglementeerde markt, MTF of OTF), ongeacht de plaats van uitvoering.

Voor het rapporteren van transacties van zakelijke klanten moet een Legal Entity Identifier (LEI) gebruikt worden. De Legal Entity Identifier is een wereldwijd unieke code waarmee partijen op financiële markten geïdentificeerd kunnen worden. Dit helpt om financiële risico’s beter te beheersen omdat toezichthouders mogelijke systeemrisico’s en marktmisbruik eenvoudig en tijdig kunnen herkennen. De LEI moet gebruikt worden om betrokken partijen te identificeren bij een financiële transactie. Alle zakelijke klanten dienen vanaf 3 januari 2018 te beschikken over een dergelijke LEI-nummer. Een LEI-nummer kan aangevraagd worden via de website van de Kamer van Koophandel (KvK) of via LYNX. Het is via de KvK alleen mogelijk een LEI-nummer aan te vragen voor organisaties die in het Handelsregister staan ingeschreven. Wilt u een LEI-nummer aanvragen via LYNX of uw bestaande LEI-nummer opgeven, volg dan de instructies beschreven op de onderstaande website.

EMIR en LEI Informatie

Let op! Het aanvragen van een LEI-nummer kan tot drie weken in beslag nemen.

Zoals hierboven uitgelegd, heeft LYNX deze gegevens nodig om vanaf 3 januari 2018 de transacties te gaan melden aan de toezichthouder. Deze status zal aanhouden totdat het “MiFIR informatie update” formulier volledig is ingevuld. Het is dus zeer belangrijk dat u vóór 3 januari 2018 actie onderneemt.

Instructies voor het invullen van het MiFIR formulier

Wanneer u inlogt in het Account Management ontvangt u, indien nog niet voltooid, automatisch het “MiFIR informatie update” formulier. Volg onderstaande stappen om het formulier in te vullen.

– Lees de informatie aandachtig door en klik op Continue om het MiFIR formulier volledig in te vullen. Wilt u het formulier op een later tijdstippen invullen, selecteer dan de optie Show me later.

Wanneer u (in het verleden) een LEI-nummer heeft opgegeven dan staat deze weergegeven in het venster. Controleer het LEI-nummer en klik op Continue. U gaat verder naar Stap 3.
– Indien u nog geen LEI-nummer heeft opgegeven dan kunt u deze invoeren in het venster. Heeft u nog geen LEI-nummer en moet u deze nog aanvragen, dan kunt u een vinkje plaatsen bij “If you do NOT have an LEI yet, please tick this box”. U gaat verder naar Stap 2.1.

 

Stap 2.1
– Wanneer u via Interactive Brokers/LYNX een LEI-nummer wilt aanvragen klikt u op de button “I want to apply for an LEI trough Interactive Brokers”. Let op! Interactive Brokers brengt 119 USD kosten in rekening voor het aanvragen van een LEI-nummer. Indien uw bedrijf staat ingeschreven in het register van de Kamer van Koophandel dan kunt u voor 65 EUR een LEI-nummer aanvragen op www.kvk.nl/lei. U gaat verder naar Stap 2.1.1.
– Wanneer u via een andere bank, broker of partij een LEI-nummer wenst aan te vragen klikt u op de button “I will obtain LEI from another broker”. U gaat verder naar Stap 2.1.2.

 

Stap 2.1.1
Vul alle benodigde gegevens in op het getoonde scherm. Met behulp van deze informatie kunnen wij een LEI-nummer voor u aanvragen en de registratie voltooien.

 

Stap 2.1.2
U ontvangt de onderstaande melding wanneer u ervoor heeft gekozen om een LEI-nummer aan te vragen via een externe partij. Let op! U dient voor 3 januari 2018 uw LEI-nummer aan ons kenbaar te maken om complicaties op de effectenrekening te voorkomen. Eerder in dit artikel kunt u een uitleg vinden over het opgeven van uw LEI-nummer.

Het MiFIR informatie update formulier is volledig doorlopen.

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX