Chat with us, powered by LiveChat

Dividend Rapportage

In het volgende artikel wordt besproken hoe u kunt zien of u dividend gaat ontvangen en hoe u uw dividendkeuze kunt doorgeven: Opgeven dividendkeuze 

In dit artikel bespreken we hoe de verwerking van dividend wordt gerapporteerd in uw afschriften. We maken hierbij onderscheid tussen de verwerking van cashdividend en stock- en keuzedividend. Tot slot bespreken we kort hoe u een speciaal dividendrapport kunt opvragen.

Indien u recht heeft op cashdividend van een bepaald bedrijf, wordt op de ex-dividenddatum een boeking gedaan onder het kopje Change in Dividend Accruals. Hier ziet u de ex-dividenddatum, de betalingsdatum, het aantal aandelen waarvoor u dividend ontvangt, de ingehouden dividendbelasting, het bruto-dividendbedrag per aandeel, het totale bruto-dividendbedrag en het netto-dividendbedrag. Zie ook onderstaande afbeelding:

Dividendrapport 1

LET OP: De werkelijk ingehouden dividendbelasting staat pas vast op het moment dat het dividend daadwerkelijk is uitbetaald. Zoals u in bovenstaand voorbeeld kunt zien, kan het voorkomen dat de bedragen die op de ex-dividenddatum onder Change in Dividend Accruals worden vermeld achteraf niet correct blijken te zijn.

Op de betalingsdatum wordt de post Change in Dividend Accruals afgebouwd. Twee nieuwe posten worden gecreëerd, namelijk Dividends en Withholding Tax. Zie ook onderstaande afbeelding:

Dividendrapport 2

Bovendien vindt nu ook de daadwerkelijke (cash) uitbetaling van het dividend plaats, waardoor de volgende mutaties in uw Cash Report zichtbaar zijn:

Dividendrapport 3
1
2
Zoals hierboven bij de daadwerkelijke (cash) uitbetaling te zien is, is de werkelijke ingehouden dividendbelasting 37.50 euro 1 (15% van 250.00 euro 2) en niet 33.83 euro zoals eerder werd vermeld in de Change in Dividend Accruals boeking op de ex-dividenddatum.

De verwerking en rapportage van stock- en keuzedividend geschiedt op een andere manier dan die van cashdividend. Op de ex-dividenddatum wordt geen boeking gedaan onder het kopje Change in Dividend Accruals, maar onder het kopje Corporate Actions 1. Daarnaast zijn de dividendrechten ook zichtbaar als een positie. Dividendrechten zijn te herkennen aan de toevoeging “.RTS” 2.

Dividendrapport 4
1
2
Na de afhandeling van het stockdividend en de eventuele resterende cashbetaling, worden de volgende boekingen verricht:
Dividendrapport 5
1
2
3
Onder het kopje Corporate Actions wordt allereerst de eerder gedane boeking teruggedraaid (-347 Dividend Rights)1. Daaronder staat hoeveel nieuwe aandelen u krijgt als gevolg van het stockdividend. In bovenstaand voorbeeld krijgt u 7 nieuwe aandelen RDSA 2. Onder het kopje Dividends staat de resterende cashbetaling die u heeft ontvangen als gevolg van het stockdividend 3. U kunt deze cashbetaling ook terugvinden in uw Cash Report 3:
Dividendrapport 6
3
Tot slot kunt u bij uw Open Positions zien dat de 7 nieuwe aandelen zijn opgeteld bij uw eerdere positie in RDSA1:
Dividendrapport 7
1
2
U ziet hier ook tegen welke prijs u de 7 nieuwe aandelen heeft gekregen 2.

De prijs waartegen de nieuwe aandelen als onderdeel van het stockdividend worden uitgegeven, wordt bepaald door het bedrijf dat het stockdividend uitkeert. Eventuele ingehouden dividendbelasting zit verwerkt in deze prijs. Voor meer informatie hierover kunt u de website raadplegen van het bedrijf dat het dividend uitkeert.

Naast de hierboven beschreven stap-voor-stap verwerking van uw cash- en stockdividenden, kunt u ook een kant-en-klaar overzicht van al uw dividenduitkeringen in een bepaald jaar opvragen. Doorloop hiervoor onderstaande stappen.

 1. Klik in het menu in het administratieve gedeelte van uw rekening op Reports 1en klik vervolgens op Tax 2.
  1
  2
 2. U kunt een Dividend Report opvragen door in de kolom Tax Forms op de button achter Dividend Report te klikken 3.
   
  3
 3. U krijgt nu een overzicht van de ontvangen dividenden in 2015 te zien. Het rapport bestaat uit vier onderdelen:
  • Account Information
  • Dividend Detail
  • Dividend Revenue Summary
  • Dividend Summary by Country

Dit dividendrapport is bijvoorbeeld erg handig wanneer u uw dividenden per land moet opgeven. U kunt in dat geval namelijk het laatste kopje Dividend Summary by Country openklappen, waarna u een overzicht krijgt van de ontvangen dividenden en ingehouden dividendbelasting per land. Zie ook onderstaande afbeelding:

Dividendrapport 11

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:00 tot 22:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX

Heeft u nog vragen?

U kunt contact met ons opnemen per telefoon, chat of e-mail. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 8:30 tot 18:00 uur. Onze ervaren servicemedewerkers helpen u graag.

Direct contact opnemen

Het team van LYNX
Het team van LYNX